Vyskúšajte najlepšie recepty na domáce likéry!

16. 08. 2010 17:25 - Radi si pripravujete pochúťky? Čo tak si vyrobiť svoj domáci likér? Stačí si len vybrať príchuť, akú máte radi. Dnes vám ponúkame 1. časť zo skvelých a jednoduchých receptov.
Kto nepije s nami, ten pije proti nám.
Autor: libaytions.com
 
 
 

Čo je vlastne likér?
Alkoholický nápoj, ktorý je ochutený bylinkami, ovocím, rôznymi plodmi alebo korením. Väčšinou býva sladký, niekedy môže byť doplnený smotanou. Niekto si pochutí ale aj na horkom likéry. Názov likér pochádza z latinského slova liguifacere alebo rozpustiť.

trnky Trnkový likér
Trnky, ktoré sme nazbierali až po prvým jesenných mrazoch (nie sú potom tak trpké), roztlačíme a dáme do pohára. Zalejeme ich vodkou  

Potrebujeme:
2 kg trniek, 1 kg cukru, 2 l vodky, strúhaný muškátový oriešok, kúsok škorice, klinček


jalovec Aperitív z jalovca
Zrnká jalovca očistíme, umyjeme a osušíme. Spolu s ostatnými prísadami ich dáme do väčšej fľaše. Zmes necháme týždeň odstáť a potom ju precedíme cez jemnú gázu do fliaš.

Potrebujeme:
30 g čerstvých bobúľ jalovca,  4 menšie prútiky jalovca, 700 ml suchého bieleho vína, 5 lyžíc cukru


vlašský orech Likér z čerstvých orechov
Z čerstvo natrhaných orechov stiahneme šupku a rozdelíme ich na polovice. Zmiešame  ich s cukrom a koňakom a všetko necháme v tmavej fľaši na teplom mieste odstáť asi 6 týždňov. Potom likér precedíme do fliaš.

Potrebujeme:
100 g vylúpaných vlašských orechov, 100 g bieleho kandizovaného cukru, 500 ml brandy alebo koňaku


citrón Citrónová pálenka
Citróny umyjeme horúcou vodou, oškrabeme tenké plátky kôry a vytlačíme šťavu. Oboje zmiešame s vodkou a litrom vody, nalejeme do väčšej nádoby. Cukor povaríme s 125 ml vody, necháme vychladnúť, pridáme do likéru, pretrepeme a nádobu uzatvoríme. Necháme 24 hodín odstáť v chladničke a potom precedíme cez sitko vystlaný gázou do fliaš, ktoré dobre uzavreme.

Potrebujeme:
2 citróny, 500 ml vodky, 100 g cukru

 

marhuľa Marhuľový likér
Marhule zbavíme kôstok a pomelieme ich na mlynčeku na mäso. Zmes vložíme do veľkého skleneného pohára, pridáme časť rozdrvených kôstok a zalejeme vodkou. Pridáme cukor a nádobu umiestnime na slnečné miesto. Keď sa ovocná zmes usadí na dne, precedíme likér cez plátno, stočíme do fliaš a uzatvoríme ich. Necháme ho ešte na chladnom a tmavom mieste odležať 14 dní.

Potrebujeme:
2 kg, marhúľ, 200 g cukru, 2 l vodky  


káva Kávový likér
Pomletú kávu zalejeme litrom vriacej vody, necháme ju vychladnúť a potom ju precedíme. Cukor a vanilkový cukor povaríme s 200 ml vody na sirup a necháme vychladnúť. Zmiešame kávu so sirupom, prilejeme lieh a dobre pretrepeme. Potom precedíme cez plátno do fliaš, ktoré zavrieme a uložíme do chladu na 4 týždne.

Potrebujeme:
120g čerstvo pomletej kávy, 1 vanilkový cukor, 800ml liehu, 650 g cukru


hruška Hruškový likér

Hrušky olúpeme, zbavíme jadrovitého vnútra a nakrájame na štvrtiny. Vložíme do väčšieho pohára, pridáme korenie a mandle. Všetko zalejeme liehom, prikryjeme a necháme 10 dní vylúhovať. Občas premiešame. Cukor zvaríme s 1,5 litrom vody, prilejeme k hruškám a necháme zakryté opäť 14 dní odstáť. Nakoniec likér precedíme cez plátno a stočíme do fliaš. Po pár dňoch už môžeme hruškový likér ochutnať.

Potrebujeme:
15 zrelých hrušiek, 5 mandlí, 1 kg cukru, 1,5 l liehu, 1 lyžicu mletej škorice, 1 lyžicu klinčekov, kúsok vanilky


ruža Likér z lupeňov ruže
Ružové lupene preberieme (poškodené vyhodíme), opláchneme ich, osušíme a zalejeme vodkou. Fľašu zatvoríme a necháme asi 14 dní odstáť na tmavom mieste pri izbovej teplote. Potom zvaríme cukor s pol litrom vody na sirup a necháme vychladnúť. Vodku s ružovými lupeňmi zmiešame s cukrovým roztokom, precedíme cez plátno a nalejeme do fliaš, ktoré na niekoľko týždňov uložíme do špajze.

Potrebujeme:
75 g červených lupeňov vonných ruží, 250 ml vodky, 375 g cukru


pomaranč Pomarančový likér
Z čerstvo olúpanej pomarančovej kôry oškrabeme spodnú bielu vrstvu. Kôru nakrájame na tenké prúžky a všetko zalejeme liehom a pomarančovou šťavou, pridáme klinčeky a škoricu. Pohár uzavrieme a necháme 3 -4 týždne odstáť. Cukor zvaríme s 800 ml vody, vychladený ho zmiešame s pomarančových extraktom a nalejeme do fliaš, ktoré uzavrieme a uložíme na 4 týždne do tmavej a chladnej miestnosti.

Potrebujeme:
Kôru z 8 veľkých pomarančov (chemicky neošetrenej), šťavu z 1 pomaranča, 5 klinčekov, kúsok škorice, 700 ml liehu, 600 g cukru


ríbezle Malinovo – ríbezľový likér
Obraté ríbezle a maliny dáme do pohára, trochu potlačíme a posypeme cukrom. Pridáme korenie a zalejeme vodkou. Necháme 6 týždňov odležať, potom likér precedíme cez plátno a zlejeme do fliaš, ktoré necháme v tme a chlade ešte aspoň týždeň odstáť.

Potrebujeme:
2 kg čiernych ríbezlí, 700 g cukru, 300 g malín, 1 l vodky, 5 klinčekov, 2 kúsky škorice,


Autor:  Ahaonline.cz

NAJČÍTANEJŠIE

 

DR. ZVIERA RADÍ

 

ANKETA

 

SEX